Poluotok Pelješac

Sastavni dio Dubrovačko-neretvanske županije, nalazi se na istočnoj obali Jadrana, na pola puta između Dubrovnika i Splita. Okružuju ga Neretvanski, Malostonski, Korčulansko-pelješki i Mljetski kanal. Obuhvaća površinu od 355 četvornih kilometara, dug je 65 kilometara i broji oko 8 tisuća žitelja.

Pelješki kanal (1270 m) dijeli otok Korčulu od poluotoka Pelješca, dok se uz sjeveroistočnu obalu Korčule do sredine Pelješkog kanala pruža arhipelag od oko 50 otoka i otočića, vrlo romantičnih i sa lijepim plažama. Klima je "jadranskog" tipa, ugodna mediteranska, s dugim, suhim i toplim ljetima s vedrim danima i kratkom, blagom i vlažnom zimom, te spada u klimatski najpogodnija područja mediterana. To je najtopliji prostor našeg primorja, što je vrlo povoljno za vegetaciju i poljoprivredne kulture, ponajprije vinogradarstvo i maslinarstvo. Karakteristično voće: bademi, orasi, naranče, limuni, smokve, šipci, nespole, grožđe.

Povijest Pelješca seže od kamenog doba, preko Ilira, Grka, Rimljana, Slavena, Dubrovačke Republike, Austrije do današnjih dana. Sva ta povijesna razdoblja su ostavila svoje vidljive ostatke u bogatoj kulturi ovog kraja, koji svjedoče o davnom životu Pelješca. Bilo da se radi o kamenim gomilama (gradinama), grobnicama iz doba Ilira, ili o rimskim nadgrobnim spomenicima ispisanim latinskim imenima stanovnika, podmorskim nalazima potopljenih lađa pred Pelješcem kraj rta Viganj sa tisućama komada razne fine keramike iz klasičnog doba rimske umjetnosti. Nailazimo na tragove kršćanstva Bizanta. 1333. god. Pelješac (Stonski rat) dolazi pod vlast Dubrovačke Republike, koja na Pelješcu ostavlja svoje duboke tragove. Gradnja crkava i samostana (Franjevački samostan Gospe od Anđela, 1470.g.) pomorstvo i brodogradnja, ostaci ljetnikovaca dubrovačke vlastele. 18. i 19. st. je zlatno doba pelješkog pomorstva. To je era jedrenjaka, kada se osniva Pelješko pomorsko udruženje (ASSOCIAZIONE MARITTIMA DI SABIONCELLO) od 1865. do 1887. Društvo je imalo 33 broda s biblijskim imenima iz Starog Zavjeta. Pod bijelim ponosnim jedrima plovili su pelješki pomorci po svim morima zarađujući "Kruh sa sedam kora" kroz bure i oluje, sa izrekom "Ploviti je potrebno - živjeti nije nuzno". Pojavom parobroda jedrenjaci odlaze u nepovrat, a u pomorskom muzeju u Orebiću zorno je prikazana njihova povijest.

Pelješčani su poznati pomorci, proizvođači poznatih vina kao DINGAČ i POSTUP, umjesni ribari, te gostoljubljivi domaćini brojnim turistima iz cijeloga svijeta.

Izrazito bistro more, mirne uvale, pješčane, šljunkovite i stjenovite plaže, slikoviti krajolici, nudistički otočići, aromatsko bilje, a nadasve čisti zrak privlačio je na Pelješac klijentelu cijeloga svijeta kojoj su bili na raspolaganju komforni hoteli, apartmani, privatni apartmani i sobe, kampovi i odmarališta.

Važna činjenica: 2589 sunčanih sati godišnje.


Mjesta na Pelješcu

Veća mjesta su Ston, Brijesta, Trpanj, Viganj, Orebić.

Orebić je gradić i najpoznatije mjesto na južnoj obali poluotoka Pelješca, nasuprot Korčuli. Od plaža najpoznatija je Trstenica. Okolica Orebića okružena je mediteranskom vegetacijom: borovima, bademom, agrumima. Kampovi su veliki dio smještajnog kapaciteta, a osim kampova u ponudi su hoteli, apartmani i vile. Mjesto je bilo važno pomorsko središte, a ime nosi od XVI. st. prema kapetanskoj obitelji Orebić.
Trpanj je naselje i luka na sjevernoj obali Pelješca, u podnožju Oštrog vrha i Vitra. Trpanj se razvio u blizini villae rusticae, a na brdu su ruševine srednjevjekovne tvrđave. Trpanj nudi šljunčane plaže, netaknutu prirodu i pogodan je za obiteljski odmor.
Viganj je malo mjesto sa prekrasnim šljunčanim plažama i nizom borovih šumaraka. Sjeveroistočno od Vignja se nalazi planinarsko izletište Sv. Ilija.
Ston je glasovit po solanama i uzgoju kamenica. Obala uz gradić, uzduž kanala i u uvalu Prapratna prikladne su za kupanje, ribolov i podvodni ribolov. Ston je okružen 980m dugim zidom s utvrdama. Najjača stonska tvrđava je Veliki kaštio, od koje je zid povučen uz obalu, koja prema moru graniči sa solanama. Taj veliki utvrđeni komleks gradili su Dubrovčani (1333-1506.god). Također, Stonjani su poznati po proizvodnji vina, i zasigurno ćete u nekom od vinskih podruma i konoba kušati njihova vina.
Mali Ston leži u maloj, razvedenoj uvali. Mali Ston poznat je po uzgoju školjaka - uvala Bistrina i Kanal Malog Stona. Opkoljeno je zidom u obliku četverokuta, koji s morske strane ima Lučka vrata. Sve ulice u mjestu se sjeku pod pravim kutom. Na uzvisini s južne strane 1347. god. započela je gradnja jake utvrde (s pet kula prema moru), kasnije nazvane Koruna. Od nje se prema Stonu proteže Veliki zid. Luka Malog Stona završena je 1490.god., građena po ugledu na dubrovačku gradsku luku. U njoj su tri arsenala za manje ratne brodove.
Ostala manja mjesta na poluotoku Pelješcu su: Blaževo, Duba, Crkvice, Trstenik, Žuljana, Drače, Janjina, Kuna, Oskorušno, Gornja Vrućica, Potomje, Postup.